Dnes je:
meniny má: (zajtra: )
Rezervácie

Darujte endorfínový výplach!
Rozlúčka so slobodou, narodeninová oslava, rozvodová párty, výročie, svadby... To vš...
Firemný teambuilding

Firemný event s kompletným programom.!
Ubytovanie, catering, lanová dráha, paintball turnaj, streľba z luku, hod nožom a...
Facebook

Chata Žiar Rajecká Lesná




História

Napriek všeobecne zažitej predstave o anglofónnej modernej zábave, by sme dokázali nájsť podobný šport už v 19. storočí v Európe.

Francúzski milovníci duelov so strelnou zbraňou riešili, ako sa intezívnejšie zabávať touto bohumilou činnosťou a znížiť pritom príliš vysokú úmrtnosť zúčastnených. Slovutný pán doktor Devillers, pán predseda parížskeho streleckého klubu, vymyslel guľku z loja a vosku, duelantov obliekol do ťažkých kožených kabátov a na hlavy im nasadil drôtenú prilbu so sklom chrániacim oči. Ruky chránil plechový kryt na zbrani. Podotýkam, že táto zábava sa zaradila medzi klasické športové disciplíny a bola medzi mešťanmi i šľachtou veľmi obľúbená.

Všeobecne presadzovanou informáciou o rodisku paintballu je Austrália,  Amerika a Japonsko.
Astrálski kovboji pomocou vzduchových pištolí a gulí plnených nezmazateľnou farbou označovali dobytok.

Šport a následne biznis však z nevinnej pracovnej technológie vytvorili samozrejme američania.

Prvá registrovaná paintballová hra vznikla vyslovene ako športové podujatie v roku 1982. Páni Noel Hayes a Robert Gurnsey pri debate nad drinkom rozoberali tému „prežitia“. Kľúčovým problémom debaty bolo, či inštinkty prežitia v krízovej situácii, ktoré máme sčasti dané a sčasti získané, sú rovnako účinné v divokých lesoch i uliciach New Yorku, alebo je schopnosť prežiť limitovaná prostredím.
Kúpili si pištole -  farmárske značkovače dobytka a stromov, nabili ich zmesou vosku, oleja a farby, zavolali 10 kamarátov a vyrazili do blízkeho lesa. Úlohou tejto historickej hry bolo zozbierať vlajky rozmiestnené po stromoch a dostať sa „živý“ z hory von.
Prvým víťazom vtedy ešte bezmenného športu sa stal drevorubač z New Hampshire a príznačné je i to, že nevystrelil jediný náboj, nakoľko ho nik po celú hru nezbadal.
Víťazstvo slávila stratégia, logika, fair play a šikovnosť. Nie bezduchá paľba a agresivita.
Začala sa mánia s názvom PAINTBALL.

Ázijskou odpoveďou na paintball je i v našich končinách čoraz obľúbenejší airsoft.
Zatiaľčo západniar sa musí zababrať farbou, „necivilizovaný“ východ po sebe strieľa s minerálnymi projektilmi, ktoré nezanechávajú stopu.

Hráč, keď pocíti zásah, vždy sa čestne prizná.
Necháme na Vás, aby ste si odpovedali na otázku, prečo airsoft nevznikol na západnej pologuli.